Освен че е сгушен в полите на планината и е разположен на кръстопът, Сливен е град изпълнен с история, забележителности и културно наследство. Тъй като ние, от Туида Гардънс, желаем новодошлите жители да усетят атмосферата на града, сме подготвили списък със забележителности, които препоръчваме да включите в натовареното си ежедневие.

 

Паметника на Хаджи Димитър

Намиращ се в централната част на града, паметника на войводата Хаджи Димитър се извисява на 12 метров пиедестал и напомня за славния подвиг и родната признателност. В основата на този символ могат да бъдат видени бюстове на други седем сливенски възрожденци – Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов и Иван Добровски.

 

Старият бряст – Сливен

Разположен в самия център на града, Старият бряст е дърво на над 1300 години, свързано с историята на Сливен, най-вече по времето на турско робство. Спечелил конкурса за „Европейско дърво на годината 2014“, Старият бряст е символ на града, който често бива използван и като място за уговаряне на срещи.

 

Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен

Всеки любител на изкуството би оценил художествената галерия „Димитър Добрович“, до която от хилядолетния символ на града можете да стигнете само с триминутна разходка по централната улица. Тук неусетно можете да прекарате часове, заобиколени от над 6000 творби, разделени в шест отдела – Графика, Живопис, Приложно изкуство, Научно-спомагателен, Християнско изкуство и Скулптура.

 

Къща-музей Хаджи Димитър

Родната къща на войводата Хаджи Димитър се намира в центъра на Сливен и е паметник на културата, отворен за посетители.

 

Градския часовник

Един от символите на Сливен, Градският часовник се отличава с магнетично – притегателно присъствие. Строителството на новия Общински дом, над който се извисява часовниковата кула, завършва през 1936 г. Три години по-късно в кулата са настанени механичното сърце и кръглоликият циферблат на градския часовник. От стария, сътворен в 1808 г. от сръчните ръце на майстор Атанас Часоправителя и волните пожертвования на сливенското гражданство, сега е останала само камбаната. И днес тя отмерва часовете от градската часовникова кула и ни подсеща за приемствеността, но и за необратимостта на отминаващото време.

 

Крепостта Туида

Последна, но не и по значимост е късно-античната и средновековна крепост “Туида”, разположена на хълма “Хисарлъка”. Намираща се на метри от комплекс Туида Гардънс, в миналото е била населявана от средновековни българи, антични римляни, та дори и тракийски племена. Както и от комплекс Туида Гардънс, така и от тази крепост се откриват спиращи дъха гледки към град Сливен и внушителните Сини Камъни. Със сигурност крепостта ще е интересна спирка по пътя Ви към намиращия се в комплекс Туида Гардънс новозакупен апартамент в Сливен.

Приятно опознаване на град Сливен!