Потопете се в Средновековието с помощта на екипа на крепостта Туида

“Туида” e късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал Ново село, на по-малко от 10 минути пеш от Туида Гардънс. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените Сини камъни и към град Сливен.

Широкомащабното проучване на хълма започва през 1982 г. и продължава до 90-те години на ХХ в. Крепостта обхваща площ от 42 дка и е във формата на сравнително правилен четириъгълник, ориентиран по посоките на света.

Тракийското селище Туида (Суида) през ІІ – ІІІ в. е било много добре благоустроено и развито икономически, а хълмът в м. Хисарлъка се е оформил като сакрален комплекс. В средата на ІV в. е издигната крепостта, като по план и по строителна техника се нарежда сред паметниците, изградени в традициите на античното военно строителство. Откритите материали при разкопките показват, че мястото е било обитавано за един много дълъг период от време: от VI хил. пр. Хр. до нач. на XIII в. н.е.

През 2012г. стартира проект по оперативна програма за реставрация, консервация и социализация на Средновековна крепост Туида.

Екипът на крепост Туида се състои от 4 екскурзоводи и 3 аниматори. С тяхна помощ посетителите на обекта могат да се потопят в Средновековието чрез беседи,  обличане на средновековни дрехи, демонстрации с различни оръжия, да изпробват своите умения в  стрелба с лък, да се докоснат до почти забравени занаяти, като тъкане на кори.

През 2016г. Късноантична и средновековна крепост „Туида” спечели призът „Туристическа атракция/обект на годината” в Първите годишни награди на Министерство на Туризма и донесе  Златната роза в Сливен.

Обектът работи целогодишно и е неизменна част от културният живот на града. Освен ежегодният събор „Помни славата”, в обекта се организират и провеждат  различни мероприятия като:

  • Магичен шоу спектакъл по случай Международен ден на музеите
  • Участие в Карнавал „Машина на времето” посветен на Европейска нощ на музеите
  • Първи юни Ден на детето – „Игрите на миналото”
  • Младежки летен лагер „Туида -2017” за превенция употребата на наркотици и усвояване на здравословни модели на поведение
  • Акробатично шоу на децата от Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев – Сливен”
  • Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател за Европейска нощ на учените
  • Отбелязване на Международният ден на туризма
  • Участие в Европейски дни на наследството
  • Мероприятия от частен характер (Рождени дни, Тиймбилдинг и други).

За повече информация и връзка с екипа на крепостта, посетете официалния сайт: http://tuidacastle.sliven.bg/bg/.