Разположен в полите на Източна Стара планина, град Сливен се намира на централно място в България, което го прави удобна отправна точка за кратки екскурзии до интересни места в околността и страната. София е на 280 км от града, Пловдив на 180 км, а гръцката граница само на 130 км.

В зависимост от сезона и индивидуалните предпочитания, град Сливен предоставя различни възможности за пътуване из страната. Любителите на ски и други зимни спортове ще оценят близостта на Пампорово, разположен във вътрешността на Родопите, на по-малко от 3 часа път с кола. Още познат като най-слънчевия планински курорт в България поради меката зима, с над 100 слънчеви дни, Пампорово предлага на туристите 37 км писти, като повечето от тях започват от връх Снежанка.

Любителите на горещите летни месеци и морски изживявания няма да останат разочаровани поради близостта на техния апартамент в Сливен с редица морски курорти. Град Бургас – вторият по големина град на Черноморието е на близо час път с кола и предлага на всички посетители широко разнообразие от културни и развлекателни забележителности. Любителите на исторически факти ще останат впечатлени от Созопол и Несебър – разположени на по-малко от 150 километра от старопланинския град, с история, датираща от 5 век преди Христа. Наред с всички музеи, културни и исторически забележителности, двата морски града предлагат на посетителите си и красиви слънчеви плажове покрити с фин пясък.