За да закупите подходящ апартамент в Сливен, трябва да знаете какво да търсите:

Къде можем да намерим информация за цените на апартаментите в Сливен?

Когато разпитвате приятели, които може да са купили апартамент по-рано, имайте предвид, че цените могат да се променят всеки месец. Можете да се информирате за цените в Интернет порталите за недвижими имоти, да разгледате много снимки, които обаче в повечето случаи са преекспонирани, а и цените могат да бъдат много различни от реалните.

По-точни цени можете да получите от агенциите за недвижими имоти или от сайтовете им.

Какви са рисковете при закупуване на апартамент без помощта на посредници?

Най-честите значителни рискове са:
– обезсилване на договор за покупка на апартамент;
– регистрирани лица в апартамент, които не могат да бъдат изгонени;
– вземания на трети лица и необходимост от задоволяване на техните изисквания;
– проблеми с авансови плащания и др.

Хубаво е, да направите проверка на историята на апартамента – това е необходимо за вашата безопасност. Един добросъвестен купувач, който купува апартамент, спазвайки всички изисквания на закона може да не разбере, че има обстоятелства, възпрепятстващи сделката.

Необходими документи:

– трябва да проверите документите за собствеността на апартамента в търсене на възможни тежести и да проучите условията за закупуване на апартамент от неговия настоящ собственик;
– извадки от Държавния регистър за правата върху недвижимото имущество и транзакции с него;
– информация за регистрираните в апартамента граждани;
– наличието на решения от съвети за настойничество;
– историята на предишни споразумения, особено ако апартаментът е бил продаван няколко пъти за кратък период от време.

Адекватността по време на сделката за продажба при нотариус

Да – това също е един от рисковете в процеса на закупуване на имоти, тъй като по-голямата част от купувачите и продавачите в сделката за продажба са притеснени и добавят много емоции към процеса на закупуване. В емоциите хората често забравят важни точки и не могат да се концентрират върху въпроси, които могат да имат решаващи последици. Често приятели, роднини, нискоквалифицирани специалисти са поканени при нотариуса, които понякога затрудняват процеса и се съсредоточат върху незначителни точки вместо върху важните.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

Как да започнем процеса на закупуване на жилище?

Ако купувате апартамент без посредници за начало трябва да определите квартала. Можете да осъществите мечтата си и да купите апартамент в района, където сте прекарали целия си живот или да се отървете от спомени и да започнете живота си на ново място. Разберете ценовата политика на недвижимите имоти в желаната област и сравнете със семейния бюджет. Обмислете факта, че обикновено по-близо до центъра на града, жилищата ще бъдат по-скъпи, със значителни затруднения при паркирането, а в по-отдалечените от центъра райони ще попаднете на оферти, които отговарят реално на исканата цена. Ако сте решили да инвестирате в апартамент в Сливен трябва да изберете район, в който имотът ще стане най-печеливш. Напоследък търсенето на апартаменти в затворени комплекси нараства, което дава индикация, че в бъдеще цените на този тип апартаменти ще расте.

Намерихте апартамент в Сливен – какво следва?

Подписвате предварително споразумение.
От страна на собственика ще е необходим аванс, за да се уредят и подготвят документите, да се откажат всички предишни потенциални купувачи, които вече са видели имота или да се отменят всички огледи за идните дни.
Ако сте намерили точно апартамента в Сливен, който ще се превърне в бъдеща собственост, за да потвърдите сериозността на намеренията си, трябва да платите известна сума като депозит или да направите авансово плащане. Към момента на сключването на сделката страните трябва да се споразумеят за всички точки от бъдещия договор за продажба. Теоретично, самият договор за депозит може да бъде закрит през деня, като се подпише споразумението за покупка. Освен това най-важното е да подадете пакет от документи за регистриране на прехвърлянето на собствеността.