Интериорният дизайн е най-приятната част от подготвянето на бъдещото Ви жилище за живот. Тъй като той е важен фактор за това как ще се чувствате в имота си, споделяме с вас някои полезни насоки в тази сфера.

Ако все още търсите имот в Сливен, доверете се на луксозните имоти в затворения комплекс Туида Гардънс, където ще получите не само високо качество и прецизност при строителството, надеждно изградена вътрешна и външна инфраструктура, но и градини за отдих и детски площадки, чист въздух, панорамна гледка към Сините камъни, тишина и спокойствие.
Какви са предимствата на Туида Гардънс пред покупка на друг имот в Сливен можете да прочетете в статията ни по темата.

Туида Гардънс ви предлага луксозни имоти в Сливен построени в затворен комплекс с добро планиране, с предвидени екстри и удобства, които могат да бъдат обзаведени подходящо и да се превърнат в удобно и уютно място за живеене.
Тук ще разгледаме някои от основните принципи на интериорния дизайн, които може да приложите за да превърнете вашия апартамент в истински дом, който да отразява вашия начин и стил на живот.

Ако сте запознати с основните принципи на интериорния дизайн, тогава сте в състояние да трансформирате всяко пространство. Принципите на интериорния дизайн са баланс, ритъм, акцент, пропорция, мащаб, единство, хармония и разнообразие.

Запознайте се с тенденциите в интериорния дизайн през 2018 илюстрирани от D.Signers.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Баланс

В дизайна балансът ви помага да постигнете усещане за равновесие. Балансът се осигурява не само от формата и размера на предметите, но и от техния цвят, изображение, структура.
Балансът е визуалното равновесие в стаята и дава усещане за мир и пълнота. Добре балансиран изглед на помещението е правилното решение за намиране на всеки обект от интериора в зависимост от визуалното му тегло. Линия, форма, цвят и текстура спомагат за промяна на теглото и размера на предмета на интериора, т.е. пространството, което заема. За да поддържате баланс, разпределяйте правилно обектите в стаята.
Балансът на формата или симетричният баланс създават огледален ефект. За да се създаде баланс, могат да се използват различни обекти с малък обем, като по този начин се балансира стаята. Това е по-фин, спонтанен баланс, който придава вътрешна топлина, мекота и естественост.

Има 3 вида баланс:

  • Симетричен. Този вид баланс разделя пространството на равни части, симетрични една на друга. Например, два стола от двете страни на масичката за кафе. Симетричният баланс е доста лесен за постигане, тъй като неговите елементи изглежда се отразяват един на друг. Основното е, че интериорът не става монотонен и скучен.
  • Асиметричен. Линиите, цветовете, формите и размерите на вътрешните елементи са балансирани помежду си, но без точно дублиране. Този вид баланс е по-сложен и интересен. Например диван от едната страна на стаята може да бъде допълнен (балансиран) с два стола от другата страна.
  • Радиален. Радиално равновесие се постига, когато има център – основен елемент, а останалите обекти се намират около него. Ярък пример е маса за хранене със столове в средата на стаята.

Ритъм

Както и в музиката, ритъмът съществува и в дизайна. Необходимо е да събудим визуален интерес. Ритъмът в дизайна се проявява в използването на всеки цвят или форма на различни интервали. Например може да използвате един и същ цвят за възглавниците на дивана, завесите и килима. Тези повторения обединяват пространството в едно цяло и създават специфичен ритъм.

Акцент

Акцентът е центърът на стаята, фокусът, върху който се фокусира вниманието ни. Този център трябва да е видим веднага щом влезете в стаята. Това е мястото, което веднага привлича вниманието. Можете да добавите акцент към естествения център на стаята или да създадете изкуствен фокус, като използвате правилната линия, форма, цвят и текстура. Когато стаята няма акцент (най-важният елемент, който изпъква, хваща окото), интериорът става скучен. Помислете за камина. Не само, че този елемент е интересен, красив и дори дава специално значение, но повечето интериорни елементи ще бъдат „обърнати“ към него. Акцентът в интериора може да се направи чрез групиране на мебели или чрез подчертаване на необичаен или голям елемент.

Пропорция и мащаб

Пропорцията е пропорционалност, съотношението на частите помежду им. Мащабът е съотношението на размера на един елемент към размера на друг или към пространството като цяло. Например, ако елементи от интериора с голям размер запълнят помещението, всеки дизайнер ще каже, че са извън мащаба. Някои пропорционални взаимоотношения са по-често срещани от други. Още древните гърци говорят за Златното сечение – хармонично деление. Златното сечение се стреми да приведе пространството към общата формула: съотношението на по-малката част от интериора към по-голямата част  трябва да бъде същата като съотношението на по-голямата част към цялото пространство.

Хармония и единство

Хармонията се проявява, когато всички елементи и предмети на интериора хармонично „действат“ заедно. Ритъмът създава ефекта на вълнение в интериора, а хармонията – ефектът на спокойствието. Хармонията може да се постигне, като се поддържа в един цвят набор от обекти с различни форми и размери.
Стая с добър дизайн е едно цяло, което обединява всички елементи и основи на дизайна. Единството създава чувство за ред. Това е съгласуване на размера и формата, хармония в цветовете и формата. Основната цел на декорацията е създаването на единство и хармония в стаята, както и чувство на симетрия, мир и ред. В края на краищата редът в заобикалящата среда означава ред на мислите и действията на човека, който е в тази стая. Това може да се постигне, като се повтарят елементи, като хармонично се разпределят из апартамента, и се добави малко разнообразие.
Не забравяйте обаче, че твърде монотонните неща могат да отегчават, а прекаленото разнообразие и яркост предизвикват умора.

Свързването на елементите и принципите на декора създават правилния микс и това е ключът към перфектния дизайн.